Geert Plattel  
     
  menu  
 

Koninklijke Onderscheiding voor secretaris Geert Plattel (77)

Geert PlattelDe Koninklijke Onderscheiding, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werd uitgereikt door burgemeester van Roermond, Rianne Donders–de Leest op zaterdag 1 september 2018 tijdens de themabijeenkomst in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond.

Geert Plattel sinds 2006 secretaris van de Stichting Nationaal Indië-monument 1945–1962 (NIM) in Roermond is ook bestuurslid van de stichting 'Vrienden van het Monument' en secretaris van de werkgroepen 'Herdenking, Toekomstvisie en Infrastructuur'.

De stichting NIM opgericht ter nagedachtenis aan de ruim 6.200 Nederlandse militairen die in de periode tussen 1945 en 1962 in het voormalige Nederlands–Indië en in Nieuw-Guinea zijn omgekomen organiseert ieder jaar (op de eerste zaterdag van september) een herdenking bij het Nationaal Indië-monument in het Herdenkingspark Roermond. Een herdenking die op basis van de Toekomstvisie van de stichting NIM verbreed wordt naar een herdenking van alle omgekomen veteranen tijdens vredesmissies sinds de Tweede Wereldoorlog. Het Nationaal Indië-Monument en het Monument voor Vredesoperaties worden via een nieuw 'Verbindend Monument' met elkaar verbonden. Dit monument is op zaterdag 1 september onthuld.

Geert Plattel coördineert naast genoemde werkzaamheden de activiteiten van andere veteranenorganisaties in het Herdenkingspark Roermond, zoals herdenkingen op regimentsniveau, excursies, lezingen en rondleidingen. Hij is voor velen het eerste aanspreekpunt van de stichting. De heer Plattel is dagelijks aanwezig in het Paviljoen van het Herdenkingspark Roermond en voor velen is hij het 'gezicht' van de stichting. Zijn vrijwilligerswerkzaamheden voor de stichting en veteranenorganisaties hebben bijgedragen aan de erkenning en waardering van de veteranen.
Naast zijn activiteiten voor de stichting NIM is Geert Plattel ook actief geweest als vrijwilliger bij andere Roermondse verenigingen. Zo was hij tussen 1980 en 1990 bestuurslid bij Waterscouting Beatrix in Roermond. Hij ontving in 1988 de Zilveren waarderingsspeld van Scouting Nederland voor zijn inzet om een motorzeiljacht om te bouwen en geschikt te maken voor rolstoelgebruikers.

Hij was ook twee jaar voorzitter van de Roermondse Watersportvereniging Nautilus. Bij deze watersportvereniging is hij nog steeds lid van een commissie. En de heer Plattel is bijna 20 jaar onafgebroken voorzitter geweest van de Vereniging van Eigenaren Tanka in de Roermondse wijk Hammerveld.

 
     
  menubalk