![]() |
||
![]() |
||
Poëtisch-proza geschreven
en voorgedragen door de heer Pierre Huyskens ter gelegenheid van de
7e Dodenherdenking op maandag 7
september 1994
WEES WELKOM, GENERAAL
Wees welkom generaal hier in dit park van de duizenden namen, hier bij deze zuilenwacht, bij al uw mannen die met u omkwamen en daarmee, zoals u het noemde, voor Orde en Vrede, het hoogst denkbare offer hebben gebracht.
Wees welkom generaal bij uw divisie van de Zevende September bij deze samenkomst die zo massaal alweer, op dit Roermondse veld van eer, verzameld staat; een machtig legioen - een sterke task force to remember – van veteranen die u nog in levende lijve hebben gekend, u nooit vergeten konden omdat zij met u, als legercommandant, en ten behoeve van een koninkrijk in noodtoestand voor een schier onmogelijke opdracht stonden.
Ja, zij herinneren zich nog, generaal, hoe u hun angsten, pijn en zorgen deelde, hoe u hun pleitbezorger bent geweest in weifelend en aarzelend Den Haag en dat u nooit verheelde hoe het karwei van Orde en Vrede moest worden geklaard.
Dat credo, uw geloof in hoe dat moest, ligt in uw dagorder 21 juli 1947, begin van de eerste politionele actie, expressis verbis, in klare taal bewaard.
Wij gaan de strijd niet aan, schrijft u, met het vredelievend volk van Indonesië, wij keren ons alleen tegen de kwaden, die het herstel van vrede en veiligheid en van de wederopbouw schaden, En die de afspraken van Linggadjati met schendingen, terreur en guerilla saboteren, en daarmee hun eigen republiek en haar gegeven woord onteren.
Gij mannen, schrijft u, gij zult u als beschermers en bevrijders presenteren, en laat het Rood-Wit-Blauw uw waardigheid, uw reinheid en uw eerlijkheid symboliseren. En zorgt ervoor dat al hetgeen u doet, zonder vrees mag worden gezien. In Indoneslë, in Nederland, in heel de wereld bovendien, die toekijkt en die u nu kunt tonen dat beheersing, ook in noodzakelijk geweld het essentiële, spirituele deel van uw wapenrusting is.
Dat hebt u toen, generaal, aan uw mannen durven en mogen vragen: moed, kracht en wijsheid met daarbij uw innige bede dat God hen behoeden zou in de komende dagen.
Is dat de taal van een legercommandant die oorlog wilde tot elke prijs? Zoals een krant dat onlangs schreef, met nul komma nul historisch besef? Is dit niet veeleer de taal van hoogstaand leiderschap van een man, meer dan een generaal? Van staatmanschap dat zich verantwoordelijk acht en desnoods vecht voor de veilige toekomst van een groot volk als dat van Indonesië en voor zijn zelfbeschikkingsrecht in pais en vree?
Wees welkom generaal ach ja, u was er al met naam en initiaal gegraveerd tussen al die namen hier met al hun initialen. Maar de uwe is er, met' Spoor, punt S.' niet zomaar uit te halen. Uw naam springt er niet uit – uit de eerste zuil met de S-en, rechts. Uw naam wil daar niet meer zijn dan de andere namen, slechts een soldatennaam tussen soldaten-namen en zonder rang want die is nu voor God van geen belang.
Vereeuwigd is uw naam tussen 'Spoor punt G' uit Haarlemmermeer van 2-13 R.I., een van de ovw' ers op wie u toen met smart hebt gewacht en die al in '46 nabij Semarang zijn hoogste offer heeft gebracht. En tussen 'Spreeuw punt A' geboren Surinamer die bij Tjimahi viel en die om uwentwil in dienst was van uw bloedeigen KNIL.
Soldaat tussen soldaten, generaal zo wilde u ook uw graf, op Menteng Pulu ginds. Een van die eendere kruisen, allemaal die namen staan voor 'den vaderland getrouwe' en trouw tot in de dood, uw kostbaar ideaal.
Maar nu, vandaag: wie zal er tegen zijn dat u in brons verbeeld hier tastbaar staat en breedgeschouderd, met uw forse neus dat uiterlijk van kracht en moed, dat onder de soepele wat nonchalante pet d'intelligence, het brein vermoeden doet waaraan zoveel beleid ontsprong dat onbesuisdheid en paniek en opstandigheid met kracht bedwong?
Wie zal er tegen zijn, dat u gebronsd de wacht betrekt bij al die namen hier, alsof u zeggen wilt: "Gedenk mijn mannen met verdiend respect en schendt niet langer de gedachtenis van d'offermoed die hier vereeuwigd is."
Van hier kijkt u uw veteranen aan zoals ze weer van heinde en ver gekomen massaal hier staan met ieder zijn herinnering aan hoe het hem destijds onder u verging; met ieder ook zijn eigen verhaal over uw genegenheid voor Jan Soldaat. Jazeker, generaal.
Ze zien u nog steeds op de kade staan, Hun legercommandant, die saluerend, eenzaam achterbleef en het schip nakeek dat hen, gedemobiliseerd terugbracht naar het moederland.
Wees welkom generaal ook als man van cultuur als schrijver, filosoof en musicus voor wij in dit zeldzaam uur een gobelin van zingende stemmen spannen tussen de zuilen en de bomen van dit zo mooie stuk natuur.
Wees welkom kunstenaar, fijnbesnaard, niet slechts een groot adept van de KMK maar ook telg uit een musisch geslacht afgestudeerd aan conservatoria. De enige generaal ter wereld met een diploma viool die hij liever hanteerde dan het machine-pistool.
Wees welkom, generaal.
|
||
![]() |