![]() |
||
![]() |
||
Declamatie geschreven en voorgedragen door Hans van Bergen, schrijver/dichter, ter gelegenheid van de 26e Dodenherdenking op 7 september 2013
In weerwil van zoveel triest berouwde namen, die als mijlpalen geslagen staan in de donkere aarde van van dit park van veteranen eindigt een oorlog niet.
In tegenspraak met zoveel behuilde jaartallen die verschillende lagen bevochten tijd afbakenen als afgesloten en gedateerde oorlogsnachten eindigt een oorlog niet.
Hij verplaatst zich enkel door de tijd.
Oorlog verschijnt en duikt weer onder, steekt zijn slijmerige bloedbeluste drakenkop altijd weer uit andere, in tweedracht gespleten gronden op.
Tempo doeloe, de tijd van vroeger is de oorlog vreemd. Geweld leest geen kalenders, tijd is illusie voor vrede en wapenstrijd.
Daarom marcheren in dit park van veteranen en nooit vergeten namen, herinnering en actualiteit voor eeuwig schouder aan schouder. Daarom zijn grootvader, vader en zoon hier voor altijd wapenbroeders van elkaar.
Voor wie dáár was zal Indonesië, Korea, Nieuw Guinea net zo min als Libanon, Bosnië en Afghanistan nooit of te nimmer tempo doeloe zijn nooit verleden tijd, maar elke ochtend weer opnieuw vandaag.
Het veteranenloon van de strijd voor de wankele utopie van eeuwige vrede is het loon van de angst. Is de wrange onverbiddelijkheid van de spiegel van waaruit de nooit achtergelaten angst jou elke nieuwe ochtend weer opnieuw genadeloos in de ogen kijkt. Tempo doeloe, de tijd van vroeger, Is iedere dag het heden voor èlke veteraan
Je werd gestuurd op missie om vrede te bewaken om vrede te bewaren om vrede te gaan brengen, maar toen je terugkeerde naar huis raakte je je eigen innerlijke vrede voor altijd kwijt.
Het pad dat ligt tussen het oude en nieuwe monument in dit park van vrede, -het pad tussen Indiëganger en jonge veteraan- is niet het pad tussen verschillende tijdperken, niet het pad tussen verschillende oorlogen, is niet het pad dat afstand aangeeft tussen verschillende generaties maar is de weg die verbindt.
Java en Irak, Nieuw Guinea, Korea en Afghanistan liggen in dit park van vrede slechts de reikwijdte van één blik en amper honderd passen van elkaar.
In de handreiking tussen beide monumenten ligt het behoud van de vredeboodschap van dit park voor de toekomst, besloten. Alleen een meedogenloze vriendschap tussen monument en monument, tussen twee generaties veteranen -een begripvolle, niets ontziende vriendschap- waarin elk ingehouden persoonlijk verhaal, wrang, bitter, pijnlijk of getorst als een zware last, vrijelijk kan worden gedeeld, draagt in zich de kiem van vrede. Draagt in zich de vredeboodschap die levend blijft als zij wordt doorgegeven onder het vaandel van gelijkheid. van veteraan op veteraan van generatie op generatie
Dan zal de boodschap van de hoop van tempo doeloe, het vuur van de hoop uit de tijd van vroeger, voor altijd de vredesvlam blijven van de hoop het heden. © Hans van Bergen, Roermond 2013 |
||
![]() |