Beneden-Leeuwen

Beneden-Leeuwen

Locatie:
BENEDEN-LEEUWEN (gemeente West Maas en Waal) 
Het 'Monument voor het Regiment Stoottroepen' bestaat uit een ereveld, een kapel, drie oorlogsgraven en een gedenkteken. Het ereveld herbergt de graven van ruim 350 Stoottroepers die zijn omgekomen in gevechten aan de Maas, aan de Waal, in Zeeland, in Duitsland en in Indonesië en is een eerbetoon aan alle 374 gesneuvelden van het Regiment Stoottroepen.
Na de Tweede Wereldoorlog zijn diverse bataljons van de Stoottroepen ingezet bij de strijd in het voormalige Nederlands-Indië.
In 1962 werd het 41ste Infanteriebataljon Regiment Stoottroepen uitgezonden naar Nieuw-Guinea.
Na mei 1945 (tijdens de acties in voormalig Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea en in Bosnië) zijn nog vele Stoottroepers gesneuveld. Ieder jaar op de tweede zondag in oktober worden zij te Beneden-Leeuwen op sobere wijze herdacht, waarbij de 374 gesneuvelde Stoottroepers bij naam worden genoemd.


GPS:
51.880912, 5.517628

Onthulling:
 8 oktober 2000 door de Inspecteur-generaal der Krijgsmacht tevens Inspecteur der Veteranen, luitenant-generaal C.J.M. de Veer.

De plaquette met namen wordt regelmatig uitgebreid. In oktober 2017 zijn de namen van twee in Mali gesneuvelde militairen toegevoegd aan een plaquette in de kapel.
De kapel is onthuld op 9 oktober 1949.