Echt

Echt

Locatie:
ECHT (gemeente Echt - Susteren) 

Taps toelopende pyloon, bekroond door vier gestileerde handen. Op de pyloon vier tableaus waarin allegorische voorstellingen zijn uitgehakt. Op de voorzijde van de pyloon is het wapen van de Gemeente Echt afgebeeld. De pyloon is, tezamen met vijf kubussen, geplaatst op een ronde verhoging, bestaande uit een gemetselde, rood bakstenen ringmuur, afgedekt door grijze hardstenen platen die de cirkelvorm van de muur volgen. De verhoging is geplaveid  met lichtgrijze, ruwe,  vierkante natuurstenen keien. Op de verhoging staan rond de pyloon vijf hardstenen kubussen. De eerste kubus wordt bekroond door een hardstenen schaal met gasvlampijp en bevat tekst. Op de andere vier kubussen staan de namen, leeftijden en geslacht vermeld van de slachtoffers uit de Gemeente Echt- Susteren. Aan een muur zijn in 1992 drie hardstenen reliëfs toegevoegd:
embleem van (UK) 7th Armoured Division en twee regimentstekens van 5th Royal Inniskilling Dragoon Guards.
Pyloon: 3,58 x 2 x 1,6 m
Kubus: 1 x 1 x 1 m

Het monument is in 2006 aangepast als gevolg van de gemeentelijke herindeling waaruit de Gemeente Echt – Susteren is ontstaan. Oorspronkelijk stond de pyloon met de vier kubussen in een waterbassin met 13 fonteintjes, de 13 woonkernen van de voormalige Gemeente Echt symboliserend.

Op de toegevoegde vijfde kubus staan de overledenen van de voormalige Gemeente Susteren vermeld.

GPS:
51.102768, 5.871892

Onthulling:
4 mei 1980 door burgemeester Heemskerk en de heer Fons Delsing.
Drie reliëfs zijn later toegevoegd. Deze zijn op 15 mei 1992 onthuld door burgemeester mr. L. Janssen, Colonel Montgomery (Commandant- 5th Royal Inniskilling Dragoon Guards Regiment) en oud-strijder Boardman (Veterans Association)