Schaarsbergen I

Schaarsbergen I

Locatie:
SCHAARSBERGEN (gemeente Arnhem) op de appèlplaats bij 'Groot Heidekamp' van de Oranjekazerne, gelegen op de hoek Koningsweg / Clement van Maasdijklaan.
Dit 'Monument voor Grenadiers en Jagers' bestaat uit een aantal onderdelen. In het midden staat een kruis van witte natuurstenen. Het kruis wordt aan de linkerzijde geflankeerd door een ineengedoken mensenfiguur en aan de rechterzijde door een zwarte gedenkplaat.
Aan weerszijden staat een gemetselde gedenkmuur van witte kalksteen. Op beide muren zijn hardhouten kolommen geschroefd met naamplaten van zwarte kunststof. Achter het gedenkteken staan drie vlaggenmasten opgesteld. De naamplaten bevatten de voorletters en achternaam van 426 gesneuvelde Grenadiers en Jagers.

GPS:
52.035513, 5.897890


Onthulling:
15 november 2002 door luitenant-kolonel K. van Eijl van de Jagers en door initiatiefnemer F.J. Kamphuis, veteraan en secretaris van het 6e Bataljon Grenadiers (411 B.I.). 

Dit monument is in de plaats gekomen voor twee verouderde monumenten, waarop foutieve en incomplete namen stonden. Bovendien verkeerden beide monumenten in zeer slechte staat.