Ereveld Menteng Pulo te Jakarta

Van de zeven Nederlandse erevelden op Java is het ereveld Menteng Pulo het meest bekend. Dit komt vooral door de Simultaankerk en het aangrenzende Columbarium met meer dan 700 urnen van in Japan omgekomen Nederlandse krijgsgevangenen. Naast veel burgers liggen hier honderden militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch leger en de Koninklijke Landmacht en temidden van zijn mannen, de Legercommandant Generaal S.H. Spoor.

Ereveld Menteng Pulo telt 4270 graven; van 728 van hen is de as in de urnen uit Japan overgebracht en hier bijgezet.
Her-begravingen vanuit de opgeheven erevelden Banjarmasin, Tarakan, Menado, Palembang, Balikpapan, Makassar en Cililiton.
Het ereveld Menteng Pulo herbergt diverse monumenten, o.a. van de 7 December Divisie, de Militaire Luchtvaart en de Gouvernementsmarine.

Op 5 maart 2019 is op dit Ereveld een gedenkteken onthuld voor militairen van de Koninklijke Landmacht die geen graf of aanwijsbare laatste rustplaats hebben. Het gedenkteken bevat twee bronzen platen met daarop de namen van 94 militairen van de Koninklijke Landmacht. Zij kwamen om in de periode tussen 1942 en 1962.