Herdenking

Terugblik Herdenking zaterdag 2 september 2023

Vele belangstellenden, veteranen en genodigden hebben op ingetogen en waardige wijze stil gestaan bij de vele duizenden omgekomen militairen in voormalig Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea tijdens de jaarlijkse Herdenking bij het Nationaal Indie-monument 1945-1962 in het Nationaal Herdenkingspark in Roermond 
Kransen zijn gelegd bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 en het Monument voor Vredesoperaties waar Nederlandse militairen worden herdacht die omgekomen zijn tijdens internationale vredesmissies.

In de ochtend was er een indrukwekkende NIM-veteranenlezing in TheaterHotel De Oranjerie ‘75 jaar VN vredesmissies met Nederlandse deelname’. Keynote speaker luitenant-generaal Kees Matthijssen belichtte specifiek de periode dat hij als oud-Commandant van december 2021 t/m januari 2023 de VN-missie in Mali heeft geleid. Kapitein-luitenant ter Zee drs. Caecilia van Peski en majoor Maarten Grendell belichtten ieder vanuit zijn/haar specifieke opgedane ervaringen het thema. drs. Caecilia Johanna van Peski zoomde in op haar persoonlijke ervaringen als 'Deputy Patrol Hub Leader' in Donetsk en Majoor Maarten Grendel vanuit zijn deelname aan VN-vredesmissies zoals in Libanon en Mali.

In hun verhalen onderstreepten zij allen het statement van Dag Hammarskjőld oud-Secretaris-generaal van de Verenigde Naties: 'Peacekeeping is not a job for soldiers, but only soldiers can do it'. It needs a collective orchestrated effort from all stakeholders, Military, Police and Civilians working in harmony’.

Tijdens de Herdenking sprak Christophe van der Maat, staatssecretaris van Defensie namens de regering erkenning en waardering uit voor al die jongens die veelal totaal onvoorbereid in opdracht van de politiek en het bestuur een andere onbekende wereld in werden gestuurd voor vredeshandhaving. Vice-admiraal b.d. Ben Bekkering ging in op de bijdrage van de Koninklijke Marine tijdens de dekolonisatieperiode, veelal aan de hand van ervaringen van aanwezige hoogbejaarde maar nog vieve veteranen.